Nyárifecske

"Ami visszavetheti az embert a fejlődésben, az a hazugság" (Csernus)

Friss topikok

  • Katzeryn: Ez érdekes elmélet, de többé-kevésbé egyetértek veled. Előbb-utóbb mindenki elkezd élni nemi élete... (2011.01.29. 16:14) Minden jókislányból k.rva lesz egyszer
  • Katzeryn: Jogos az utánagondolás, ez tuti így lett volna. Ha egy ember kezébe hatalom kerül, onnantól kezdve... (2011.01.29. 15:53) A Lucifer-effektus?
  • Katzeryn: De nem csak ilyen rivalizációról lehet szó, mi a helyzet akkor, ha egy megszokott közösségbe jön e... (2011.01.29. 15:45) Női rivalizálás
  • Vorg a Halhatatlan Báró: Te még élsz? :D Írok levelet ha nem megy ki a fejemből, most nem tudok (2010.12.07. 19:28) Még sosem..
  • azallamenvagyok: sajnos eleve pusztítja az egyén felelősségének tudatát egy nagy adag behatás a világban ebből les... (2010.09.28. 10:43) Görcs

Címkék

A 70-es években a Stanford Egyetemen végeztek egy nagyhatású kísérletet. A jelentkezők körében véletlenszerűen kiválasztottak x embert börtönőr szerepre, és x embert rab szerepre. Ezek után bezárták őket egy zárt helyre napokra. A rabok értelemszerűen cellában voltak elhelyezve, a börtönőrők pedig felügyelték őket. A kísérlet vezetői semmiféle utasítást nem adtak egyik tábornak sem, bekamerázták őket, és hagyták, hogy történjenek a dologok: az őröknek csupán annyi volt a dolguk, hogy rendet tartsanak. Igen hamar - noha a rabok valójában semmiféle bűnt nem követtek el - az őrök egyre agresszívabbak lettek velük szemben. A kísérletet végül a tervezettnél előbb, hat nap után le kellett állítani, mert elfajultak a dolgok. Mindez arra mutatott rá, hogy amint törvényes hatalmat, azaz legitimációt kap egy ember, látszólag minden ok nélkül erőszakossá és zsarnokká válik - különösképpen, ha mindezt csoportban teheti. 

Tovább gondolva ez esetet, felmerül bennem a következő kérdés: mi lett volna, ha pár hét elteltével a rabokból őrők, az őrökből pedig rabok lesznek? Vajon megtorlás következett volna?

Ez az új médiatörvény-tervezet, és az azt körülvevő polémia kapcsán merült fel bennem. Egész konkrétan akkor, amikor elhangzott egy jobboldali értelmiségi szájából, hogy "nem értem miért van a bal lib sajtó felháborodva ezen, hiszen éveken keresztül nekik kedveztek, ők irányítottak mindent, most miért vannak megdöbbenve?" (az idézet nem szó szerinti, de a lényeg megmaradt). Tehát, ha MI éveken keresztül elszenvedtük a TI gonosz, megátalkodott, erkölcstelen irányításokat, akkor most, hogy megvan a hatalmunk, visszaüthetünk.

A baj ezzel csak az, hogy ebben az esetben a MI semmivel sem különb a TI-nél... sőt... 

Címkék: média közélet birkák bosszankodunk

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarifecske.blog.hu/api/trackback/id/tr122516517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katzeryn 2011.01.29. 15:53:38

Jogos az utánagondolás, ez tuti így lett volna. Ha egy ember kezébe hatalom kerül, onnantól kezdve kiszámíthatatlan. Megváltozik. Mert hatalmi pozícióba kerül. [Szerintem.] Láttam már rá nem egy példát.
süti beállítások módosítása