Nyárifecske

"Ami visszavetheti az embert a fejlődésben, az a hazugság" (Csernus)

Friss topikok

  • Katzeryn: Ez érdekes elmélet, de többé-kevésbé egyetértek veled. Előbb-utóbb mindenki elkezd élni nemi élete... (2011.01.29. 16:14) Minden jókislányból k.rva lesz egyszer
  • Katzeryn: Jogos az utánagondolás, ez tuti így lett volna. Ha egy ember kezébe hatalom kerül, onnantól kezdve... (2011.01.29. 15:53) A Lucifer-effektus?
  • Katzeryn: De nem csak ilyen rivalizációról lehet szó, mi a helyzet akkor, ha egy megszokott közösségbe jön e... (2011.01.29. 15:45) Női rivalizálás
  • Vorg a Halhatatlan Báró: Te még élsz? :D Írok levelet ha nem megy ki a fejemből, most nem tudok (2010.12.07. 19:28) Még sosem..
  • azallamenvagyok: sajnos eleve pusztítja az egyén felelősségének tudatát egy nagy adag behatás a világban ebből les... (2010.09.28. 10:43) Görcs

Címkék

Tapasztalathegyek és elmesélt sztorik alapján komoly kétségeim vannak a hűséggel kapcsolatban. Pedig nagyon szeretnék benne hinni...

Mi az, ami egy embert a félrelépés útjára visz?

Ugye van az az egyszerű eset, amikor az ember fia/lánya nem szereti a párját, és új horizontok felé evezne már, de még nem lépett ki a régi kapcsolatból.

Azonban az esetek többségében a helyzet némileg bonyolultabb. Szereti a párját, vagy legalábbis tervez vele a jövőben is. Ekkor két lehetőség van: vagy alkalmi szexpartnerekre vágyik csak, vagy pedig szeretőt tart. Az alkalmi szexpartner lehet, hogy még sokkal inkább megbocsájtható, lévén, hogy nincs érzelmi kötődés. Persze hogyha egyéjszakásra van igény, akkor az azt feltételezi, hogy otthon nem kielégítő a szex (vagy azért mert sosem volt az, vagy azért mert idővel ellaposodot). De ha nem jó a szex - ami, ne legyünk álszentek, mégis csak a kapcsolat egyik legalapvetőbb pillére -, akkor minek továbbra is együtt lenni a másikkal? Vagy ez előbb-utóbb minden házasságban bekövetkezik?

A szerető esete. Itt már joggal gondolhatjuk, hogy érzelem is van a felek között. Vajon nem szeretik már ezek az emberek a párjukat, vagy éppenséggel több embert szeretnek ugyanúgy?  A monogámia kamu, és mi emberek valójában ugyanúgy poligámok lennénk, mint az állatvilág nagy százaléka? Ha igen, akkor vajon a nőknek vagy inkább a férfiaknak lenne szükségük egyszerre több partnerre? Mégis, hogy van ez?

Hát, én hogy higgyek a bizalmon alapuló komoly kapcsolatban? Nem tudhatom, hogy szívem választottja mikor gondol egyet, és lép félre. De a legborzsasztóbb mégis ez: mi van akkor, ha valami miatt én csalom meg őt?

És a nagy kérdés: kell-e szerelem a házassághoz / tartós kapcsolathoz?

Márai: Füves könyv

Arról, hogy a szívek összetörnek (72)

    De pontosan úgy, mint a dalokban, melyeket a kávéházi chansonénekesnők énekelnek. S a dalok tanulsága mindig annyi, hogy az összetört szíveket nem lehet többé eggyéragasztani.
    Az életben is ennyi a tanulság. Ha egy ember egyszer bizalommal, föltétlen érzésekkel közeledett valakihez, s érzéseit megsértették, "szívét összetörték", soha többé nem tud igazi bizalmat, feltétlen odaadást érezni egy másik ember iránt. Nincs érzékenyebb anyag a földön, mint az emberi anyag. Képtelen arra, hogy elfeledjen egy sértést, mellyel lelkét vagy érzéseit illeték. S bármiféle baráti vagy szerelmi találkozást hoz is még számára az élet, gyanakvó marad, minden kapcsolat torz és gonosz játékalkalom lesz számára, örökké bosszút akar. Ilyen az ember. Vigyázz, ha ilyen megsértett szívűekkel állasz szemközt: nem tudod őket megengesztelni. S nincs az a türelem, bölcsesség, nagylelkűség, szenvedély, mely az ilyen csalódott szíveket nyugtatni tudja.

 

Címkék: kérdések párkapcsolat

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarifecske.blog.hu/api/trackback/id/tr341180971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yuppie · http://szemetjuppi.blog.hu/ 2009.06.12. 14:56:42

Pont mostanában beszélgettünk erről egy haverral, meg két hölgyeménnyel. A téma a monogámia volt, és nagyjából arra jutottunk, hogy ez olyan civilizációs találmány, amit ráerőltettek az emberre. És érdekes módon ebben a hölgyek is egyetértettek velünk.
Egyébként meg a megcsalás okai közül kihagytad az izgalmat, az újdonság varázsát. Az adrenalint.

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.06.14. 18:06:11

Igen, az adrenalin.
Na meg az is lehet, hogy maga a szerelem kamu. Az is csak egy civilizációs talámány :-)

De nekem például ez az egész megcsalás-dolog nagyon frusztráló. Pláne, hogy most vagyok egy induló kapcsolatban (ezúttal úgy tűnik egy igaziban :-)). És nem tudom elengedni magamat. Mert rettenetesen félek attól, hogy hirtelen nem leszek neki elég. Na persze nem így az elején, hanem egy kis idő elteltével, amikor megszoktuk egymást. És akkor vagy tovább áll, vagy félrelép (amiről lehet, hogy jobb ha nem is tudok :-)). Mi a megoldás? Ha nem féltékenykedem? Ha szabadjára engedem, és nem kérdezősködöm, hol volt, mt csinált? Közben pedig probálok mindig újat és újat nyújtani neki, hogy ne legyen unalmas a kapcsolat? De vajon tudok megy ez nekem? És az elég lesz neki? Bármennyire is probálok majd "színt" vinni a dologba, attól még én én maradok. És mondjuk egy haverokkal végig bulizott éjszakán ettől még becsúszhat egy másik - ha nem is szánt szándékkal. Egész egyszerűen ma nem divat megálljt parancsolni a szenvedélyeknek - mondjuk valószínűleg régebben sem ment mindenkinek, de mégis volt egy álca, most már a lepel is lehullt mindenkiről.

Szóval jelen pillanatban ezek a kérdések foglalkoztatnak. És félek, hogy ezen csúszom majd el...
süti beállítások módosítása